حق طلاق یا وکالت حق طلاق به زن از طرف مرد، بر اساس اصول و قوانین اسلامی در ایران انجام می شود. حق طلاق، در اصل با مرد بوده و مرد می تواند این حق را به زن بدهد تا زن طبق مواردی، خواستار طلاق از مرد با حکم دادگاه شود. در این گفتار مجله حقوقی رادگام، درباره درخواست طلاق از طرف زن، متن وکالتنامه حق طلاق بدون مهریه، روش باطل کردن جق طلاق، حق طلاق زن در اسلام، قانون طلاق در ایران صحبت میکنیم.
در صورتی که شما مخاطب گرامی مجله حقوقی رادگام، با پرسشی درباره حق طلاق مواجه شدید، سوالات خود را از طریق فرم ارتباطی با کارشناسان مجرب رادگام در میان بگذارید.
با ما همراه باشید.
حق طلاق چیست؟
حق طلاق ، از روشهایی است که برابری زن و مرد را در زمان جدایی فراهم میکند. طبق ماده 1133 قانون، حق طلاق با مرد است و او میتواند آن را به صورت بلاعزل، به همسرش اعطا کند. یعنی هر دو حق برابری در طلاق دارند. طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است و حتما پیش از طلاق، با مشاور روانشناس خانواده مشورت کنید. در صورت اصرار بر طلاق، با کارشناسان مجرب رادگام در ارتباط باشید.
دانستن مفهوم حق طلاق برای زوجین، اهمیت زیادی دارد. حق طلاق زن، دارای یک اصطلاح حقوقی به نام وکالت در طلاق است. یکی از حقوق زن در زمان طلاق بوده که مرد میتواند به اختیار به همسر خود واگذار نماید. به این معنا که مرد در یکی از دفاتر ثبت اسناد در 31 استان کشور، به همسر خود وکالت محضری داده که به جای او در کلیه امور اداری و قضایی مثل دادگاه و دفترخانه، حضور پیدا کرده و فرآیند طلاق را پیگیری نماید.
لذا حق طلاق شفاهی یا مکتوب ، خارج از فرآیند قضایی و ثبتی رسمی کشور، وجاهت قانونی ندارد و قابل اتکا و استناد نیست. با داشتن حق طلاق، اجازه و امضای مرد هنگام طلاق نیاز نبوده و زن و مرد باید پیش از دریافت این وکالت، به توافق رسیده باشند.
داشتن حق طلاق نیازمند داشتن شرایطی است در ادامه این گفتار رادگام به آن اشاره میکنیم.
شرایط لازم برای داشتن حق طلاق
بر اساس قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده در جمهوری اسلامی ایران، حق طلاق در ایران با مرد است و زن در موارد خاصی میتواند درخواست طلاق از همسر خود را به دادگاه خانواده تسلیم کند تا دادگاه حکم صادر نماید. مهمترین موارد برای داشتن حق طلاق زن به شرح زیر است:
- خودداری مرد از پرداخت نفقه به همسر
- خودداری مرد از انجام وظایف زناشویی
- عقیم بودن مرد
- دیوانه بودن مرد
- مبتلا بودن مرد به امراض جسمی و بیماری لاعلاج
- داشتن شغل ناپسند و غیرقابل قبول در جامعه
- محکومیت مرد به حبس
- ترک زندگی از طرف مرد به مدت 6 ماه بدون هیچ دلیل قانع کننده
- اثبات رابطه نامشروع و خیانت مرد به زن
- شرط وکالت در طلاق برای زن ضمن عقد نکاح در محضر ازدواج و درج شده در عقدنامه به صورت رسمی، نیاز است.
مزایای حق طلاق برای زن چیست؟
مزایای حق طلاق برای زن، گوناگون است. اما مهمترین آن، طلاق توافقی بدون نیاز به حضور همسر به همراه داشتن یک وکیل دادگستری بوده که برای اطلاعات تکمیلی میتوانید با وکلای متخصص و مجرب رادگام ارتباط برقرار کنید. اگر زندگی مشترک زن و مردی به نتیجه نرسد، مرد به راحتی و در هر زمانی که بخواهد با دلایل منطقی و کافی، برای طلاق همسرش به دادگاه خانواده مراجعه میکند.
زن پس از ازدواج، اگر قصد جدایی از همسر خود را داشته باشد، بایستی مدارک و دلایل کافی برای پشتیبانی از خواست خود برای جدایی، به دادگاه خانواده تسلیم نماید. اگر مرد، اقدامی خلاف شروط 12 گانه ازدواج انجام دهد، دلایل زن برای تسلیم درخواست طلاق، معتبر است.
زن در این صورت قادر است که از همسر خود جدا شود. زن با گرفتن حق طلاق و داشتن وکالت طلاق به راحتی و در کوتاهترین زمان، از همسر خود جدا خواهد شد. از دیگر مزایای حق طلاق زن این است که در مدت زمان کمی انجام می شود.
انواع وکالت در طلاق
حق طلاق زن یا وکالت طلاق مرد به زن، به دو صورت: حق طلاق در ضمن عقدنامه و حق طلاق محضری انجام می شود. به این تفاوت ها دقت کنید.
منظور از حق طلاق در ضمن عقدنامه چیست؟
وکالت طلاق از عقودی است که میتوان در ضمن عقد نکاح، مطرح کرد. مرد در زمان نوشتن عقدنامه، میتواند صراحتا وکالت طلاق را به همسر خود اعطا کند. این کار می تواند با ذکر شروطی همراه باشد. مثلا، حق طلاق زمانی است که زن، مهریه خود را ببخشد. اگر عاقد این مورد را در عقدنامه ثبت کند، وکالت طلاق به زن داده خواهد شد. این حق، قابلیت عزل شدن را ندارد.
اگر مردی در پرداخت نفقه همسر کوتاهی کند، نفقه همسر را پرداخت نکند، زن قادر است که درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده تسلیم کرده و عدم پرداخت نفقه از طرف مرد، از روشهای دادن حق طلاق به زن به شمار می رود. زن با داشتن حق طلاق نیز میتواند نفقه خود ار همسر را مطالبه نماید. چون مهریه و نقه، از حقوق اصلی زن بوده و مرد بر اساس قانون حمایت از خانواده و شرع اسلام، ملزم به پرداخت آن خواهد بود.
بر اساس ماده 1129 قانون مدنی، اگر شوهر از پرداخت نفقه، کوتاهی کند و اجرای حکم محکمه و الزام مرد به دادن نفقه فراهم نباشد، زن می تواند به منظور تسلیم دادخواست طلاق، به دادگاه مراجعه نماید و حاکم، شوهر را اجبار به حق طلاق خواهد کرد. در صورت ناتوانی شوهر از دادن نفقه نیز، شرایط به همین صورت است.
در این بحث، موضوع حضانت فرزند نیز اهمیت دارد.
حضانت فرزند در صورت داشتن وکالت در طلاق زن
زن با دارا بودن وکالت طلاق و حق طلاق ، نمیتواند حضانت فرزند خود را بر عهده بگیرد و حضانت فرزندان به چند روش در قانون صورت میگیرد.
- یکی حضانت فرزندان با توجه به سن قانونی آنها و بر اساس انتخاب خود فرزندان
- دیگری حضانت فرزندان بر اساس توافق والدین خواهد بود.
- دیگری حضانت فرزندان توسط پدر یا مادر یا توجه به صلاحدید دادگاه تعیین می شود.
طلاق زن با داشتن حق طلاق
این سوال مهمی است که آیا زن، با داشتن حق طلاق ، می تواند طلاق بگیرد یا خیر؟ جدایی با حق طلاق در صورتی امکان پذیر است که 3 ویژگی ذیل الذکر وجود داشته باشد:
- وجود وکالت طلاق بلاعزل: منظور این است که وکالت، تاریخ مشخصی نداشته و زن در هر زمانی قادر به طلاق است.
- وجود حق توکیل به غیر: با این حق، زن قادر است که از جانب همسر خود، به یک وکیل پایه یک وکالت داده که در جلسات دادگاه حضور داشته باشد.
- حاوی حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام خواهید: خانم قادر است پس از دریافت دادنامه طلاق، به منظور ثبت طلاق اقدام نماید. لذا نیازی به رای قطعیت نخواهد بود.
اگر نتوان با حق طلاق زن، فرآیند طلاق را نهایی کرد، طلاق توافقی با داشتن وکالت طلاق، امکان پذیر خواهد بود.
با داشتن حق طلاق، چگونه طلاق بگیریم؟
اما با این حساب، با داشتن حق طلاق چگونه طلاق بگیریم؟ بایستی فرآیند این کار شامل مدارک و مراحل را بدانیم.
برای اینکه فرآیند طلاق با استفاده از وکالت طلاق در مسیر صحیحی جریان داشته باشد، اول زن، بایستی دادخواست طلاق از طرف زوجه را تسلیم دادگاه کند. بعد از آن، وکیل طلاق به منظور بر عهده گرفتن وکالت همسر آن خانم تعیین خواهد شد. خانم باید در کلیه مراحل ، همراه وکیل در جلسات دادگاه حاضر شده و میتواند به وکیلی وکالت داده و در جلسات، حضور نداشته باشد.
مراحل طلاق با حق طلاق چگونه است؟
در گام نخست انجام طلاق با وکالت طلاق، خانم بایستی با در اختیار داشتن مدارک، به یکی از دفاتر خدمات قضایی در شهر محل سکونت مراجعه کرده و دادخواست طلاق از طرفه زوجه را ثبت کند. بهتر است، زوجه با وکیلی مجرب مثل وکلای رادگام، مشورت لازم را انجام دهد. این وکیل میتواند تنظیم دادخواست و پیگیری مراحل طلاق را انجام دهد.
در گام بعدی، زوج و زوجه بایستی در جلسات مشاوره و غربالگری حاضر شده و اگر وکیل داشته باشند، نیازی به حضور آن ها نخواهد بود. سپس، پیامکی ، حاوی زمان رسیدگی دادخواست زوجه در دادگاه ، به زوج یا وکیل وی ارسال میشود. در این شرایط، زوج باید همراه وکیل خود در تاریخ تعیین شده، در دادگاه حاضر گردد و حکم طلاق از دادگاه را درخواست نماید.
قاضی پرونده با بررسی دادخواست و با توجه به وجود وکالت طلاق برای زوجه، حکم طلاق را صادر خواهد کرد. زن یا وکیل وی، به دفتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده تا صیغه طلاق جاری شود. مدت زمان پیگیری پرونده طلاق در مراحل طلاق با حق طلاق، قطعی نیست. اما معمولا 3 تا 6 ماه زمان میبرد.
دادخواست طلاق از طرف زن با داشتن حق طلاق محضری
درخواست طلاق از طرف زن با داشتن حق طلاق از لحاظ قانونی، امکان پذیر بوده و اگر خانم از همسرش، وکالت در طلاق یا همان حق طلاق را داشته باشد، می تواند به مراجع قضایی مراجعه کرده و درخواست طلاق دهد. حق طلاق زن باید به صورت رسمی در دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم شده باشد و تنظیم های منزلی و شفافی، اعتبار نخواهد داشت. حتی با وجود 2 شاهد.
طلاق توافقی با داشتن حق طلاق چگونه است؟
تفاوت زیادی بین طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق نبوده و روال مشابه در هر نوع طلاق جاری و ساری است. شایسته آن است که خانم با داشتن حق طلاق، درخواست طلاق از طرف مرد یا طلاق از طرف زوج را کند. این نوع طلاق دارای شرایط پیچیدهای است که برای کسب اطلاعات بیشتر با وکلای رادگام تماس بگیرید.
فرق طلاق توافقی و وکالت در طلاق
سریعترین و کم هزینهترین راه برای جدایی زن از مرد، طلاق توافقی است. زن و مرد با رضایت خود برای جدایی اقدام میکنند. وکالت در طلاق به این معنا خواهد بود که مرد به زنش وکالت میدهد تا فرآیند مربوط به جدایی در دادگاه را خودش دنبال کنید. در وکالت حق طلاق، مرد به همسر خود، اجازه استخدام وکیل با تجربه و مجرب را به عنوان نماینده خود میدهد.
زن با داشتن وکالت حق طلاق، قادر است که وکیلی را به عنوان نماینده خود تعیین کرده و مسائل مربوط به طلاق را در کمترین زمان ممکن انجام دهد. در وکالت حق طلاق، حضور زن و مرد در دادگاه برای جدایی، الزامی ندارد.
وکالت در طلاق در زمان عقد نکاح و ثبت رسمی ازدواج به زن از طرف شوهرش اعطا میشود. بعد به دفاتر اسناد رسمی مراجعه میکنند و این وکالت را ثبت میکنند.
گرفتن مهریه با داشتن وکالت در طلاق
با داشتن وکالت در طلاق، به شرطی میتوان مهریه طلب کرد که حق وکالت در طلاق، به شرط بخشیدن مهریه زن نبوده باشد. اگر چنین شرطی نباشد، وصول مهریه بر عهده مرد است. خانم می تواند با استخدام وکیل مجرب مهریه، فرآیند وصول مهریه را دنبال کند.
خانم باید در کلیه مراحل، همراه یک وکیل مجرب آگاه به قانون باشد تا حقی از آنها پایمال نشود. در هیچ مرحلهای از طلاق، نیازی به حضور زوج و زوجه نیست. در بخشنامه جدید طلاق توافقی ، شرایط مشابه با طلاق با داشتن حق طلاق زن مطرح شده که در صورت نداشتن حق، میتوان از آن کمک گرفت.
با داشتن حق طلاق، چگونه در رادگام اقدام کنیم
اگر حق طلاق دارید و قصد جدایی دارید، حتما با کارشناسان مجرب رادگام تماس بگیرید. مشاوره اینترنتی رادگام امکان پذیر بوده و با ارسال وکالتنامه، مشاوره لازم را دریافت خواهید کرد.
مدت زمان طلاق با داشتن حق طلاق
مدت زمان طلاق با داشتن حق طلاق مشخص نیست. صرف این که شما از همسر خود حق طلاق دارید، به معنی عدم نیاز به شرکت در جلسه مشاوره و غربالگری بهزیستی نیست. مراحل گرفتن طلاق با داشتن حق طلاق محضری ، آسان نیست و حدود 3 تا 6 ماه به طول میانجامد. حضور همسر در این جلسات اجباری است. البته با وکیل، الزامی به حضور نخواهد بود.
مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق
مدارک مورد نیاز برای گرفتن حق طلاق به شرح زیر است:
- شناسنامه مرد و زن
- کارت ملی مرد و زن
- مدارک لازم برای اثبات ازدواج آن ها (عقدنامه محضری)
روشهای دریافت حق طلاق زن
2 روش برای اخذ حق طلاق برای زوجه وجود دارد:
- در زمان عقد یا پس از آن. در دفترخانه ثبت ازدواج، حق طلاق از طرف مرد به زن اعطا خواهد شد. زوج، بر اساس یک وکالتنامه در زمان عقد نکاح توسط عاقد، این حق را به زوجه خواهد داد و بایستی در متن سند ازدواج نیز قید شود. این وکالت، کامل و قانونی نیست.
- روش دیگر این است که زوجین به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند. اگر زوجین در ایران نباشند، بایستی به سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در کشور محل زندگی مراجعه و در صورت نبود سفارتخانه به کنسولگری یا حافظ منافع مراجعه نماید. اعطای وکالت نامه در زمانی پس از ازدواج، با ارائه مدارک هویتی و اصل سند ازدواج تنظیم خواهد گردید.
پاسخ رادگام به سوالات متداول درباره حق طلاق
آیا برای طلاق، حضور زوجین الزامی است؟
طلاق با داشتن حق طلاق، از روشهای مرسوم بوده و مرد به زن حق وکالت در طلاق داده تا در صورت نیاز، بدون حضور مرد، امور طلاق توسط یک وکیل مجرب انجام شود. حضور زوجین الزامی نیست.
آیا حق طلاق زن باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود؟
بله. در غیر این صورت، ارزش قانونی ندارد.
آیا حق طلاق شفاهی، امکان پذیر است؟
حق طلاق شفاهی و در منزل با حضور چند شاهد عادل، وجاهت قانونی ندارد. بایستی حق در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود.
آیا با داشتن حق طلاق میتوان مهریه گرفت؟
بله. به شرطی که مرد در زمان دادن این حق، شرط بخشیدن مهریه را ثبت نکرده باشد و مهریه به طور کامل، قابل پرداخت بوده و از دیون مرد به زن است.
حق طلاق بهتر است یا مهریه؟
به منظور جدایی با داشتن حق طلاق، ابتدا زوجه بایستی با مدارک لازم به دفاتر قضایی رفته و درخواست خود را ثبت سیستمی کند.
طلاق با داشتن حق طلاق، شبیه طلاق توافقی است؟
مراحل دو طلاق، شبیه به هم هستند.
در چه زمانی نیاز به اجازه ، امضا و رضایت همسر در طلاق نیست؟
در صورتی که وکالت نامه طلاق به صورت بلاعزل و دارای حق توکیل به غیر بوده و دارای حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی باشد، نیازی به اجازه و امضا و رضایت همسر در طلاق ندراید.
اگر حق طلاق داشته باشیم و خارج از کشور باشیم، برای جدایی با حق طلاق میتوان اقدام کرد؟
اگر وکالت در طلاق، کامل باشد، امکان پذیر است.
حداقل زمان برای ثبت طلاق در سال 1402 به بعد چقدر است؟
معمولا این پروسه بین 3 تا 6 ماه و گاها 9 ماه به طول میانجامد. اما اگر وکیل متخصص طلاق داشته باشید، این زمان به کم تر از 2 ماه کاهش خواهد یافت.
امکان گرفتن طلاق با حق طلاق و وصول مهریه آسان است؟
سخت است اما برای اطلاعات بیشتر با وکلای رادگام تماس بگیرید. بهتر است ابتدا برای وصول مهریه اقدام کرده و پس از آن اقدام به طلاق با داشتن حق طلاق کنید.
اگر در وکالت محضری، کلمه حق اسقاط در تجدید نظرخواهی قید نشده باشد، روند طلاق چگونه خواهد بود؟
اگر حق طلاق شما ، دارای حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی نباشد، همسر قادر است نسبت به رای صادر شده اعتراض کرده و 44 روز برای اجرای ضیغه طلاق باید صبر کنید.
اگر حق طلاق داشته باشیم، نیازی به دلیل برای طلاق است؟
اگر خانمی، حق طلاق داشته باشد، نیازی به دلیل برای طلاق ندارد و بدون رضایت و حضور آقا می تواند طلاق را ثبت نماید.
آیا تمام شروط حق طلاق باید در سند ازدواج قید شود؟
بله. همه شروط از جمله توکیل به غیر، حق اسقاط تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی و بلاعزل بودن. برای تنظیم متن کامل و بدون ایراد به کارشناسان رادگام مراجعه کنید.
در چه زمانی شرط تصنیف اموال در طلاق، تعلق می گیرد؟
در صورتی که دادخواست طلاق از طرف مرد باشد و طلاق توافقی نباشد، شرط تصنیف اموال به خانم تعلق خواهد گرفت.
اگر حق طلاق نداشته باشیم، می توان برای طلاق با داشتن حق طلاق اقدام کرد؟
خیر.
امکان بخشیدن حق طلاق به زوجه با شرط بخشیدن تمام مهریه امکان پذیر است؟
بله.
مخاطب گرامی
اگر به دنبال جدایی با حق طلاق هستید، نظرات خود را از طریق بخش کامنت درج کنید. سوالات شما در این حوزه توسط کارشناسان مجرب رادگام در اسرع وقت ، پاسخ داده میشود. لینک این گفتار را از طریق کانال ها و گروه هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع دوستان و آشنایان که در جستوجوی راهی برای جدایی هستند، برسانید.
بدون دیدگاه